top of page

Nahradia roboti poisťovákov?

Overte si to na stránke Will robots take my job? 😊 Ide o to, čo rozumieme pod pojmom "poisťovák"... Čítajte ďalej.


Narazil som na túto stránku pri sledovaní jednej online diskusie. Pohral som sa s tým. Na prvý pohľad je to sranda. Ale keď som tam zadal profesie z mojej poisťovacej praxe, tak som si uvedomil, že asi na tom niečo bude. Posúďte sami:

- Poisťovací agent / Insurance Sales Agent 92% šanca, že jeho prácu nahradia roboti

- Finančný poradca / Personal Financial Advisor 58%

- Obchodný manažér / Sales manager 1%


Beriem to ako ilustratívny odkaz a súhlasím s tým. Logika je jednoznačná - čím viac mechanickej práce, tým jednoduchšie nahradenie robotom.


Klasický poisťovák sedí na pobočke, čaká na klienta. Klient povie, čo potrebuje. Poisťovák vypočíta poistné, vypíše/vykliká poistku a hotovo. Toto robot zvládne dobre aj cez mobil, klient nemusí nikam chodiť. Preto 92%.


Finančné poradenstvo a hľadanie riešení je o niečom inom. Je to o empatii a emóciach. Získať si dôveru klienta, aby sa mi zdôveril a preberal dôverné veci o svojich finančných pomeroch a snoch. Potom mu musím byť schopný nájsť riešenie, pripraviť plán na jeho sny. Emócie a empatia robotom zatiaľ nejde. Preto 58% - to sú klienti, ktorí sú gramotní, vedia čo chcú a vedia si to zabezpečiť online. Podľa mňa to na Slovensku bude podstatne menej.


Manažéri - nenahraditeľná rola. Disciplíny ako budovanie, rozvoj, motivácia obchodných tímov je natoľko komplexná vec, že to robot nezvládne nikdy. Teda pokiaľ v tom tíme nebudú samí roboti :-) Preto 1% - manažérov je málo na to, aby niekto vyvíjal robotov. Navyše je to zložité, mix emócií, empatie, motivácie, koučingu atď.


Takže, odkazy:

- Pre poisťovákov - mali by ste sa preorientovať na komplexné finančné poradenstvo aby mali šancu prežiť.

- Pre poradcov - dávajte do svojej práce emócie a osobný prístup. To roboti nenahradia.

- Pre manažérov - vychovávajte ľudí, nie robotov. Zvyšujte ich kompetencie, nie výsledky. Cesta k tomu je riadenie aktivít.


Takže, nič nového pod Slnkom. Hor sa do roka 2021!


PS: cieľom tohto zamyslenia mala byť ľahká provokácia "klasických poisťovákov" 😎 Aby sa v rámci novoročných predsavzatí odhodlali venovať veciam ako finančná analýza, plánovanie, investovanie, dôchodok, hypotéka, atď.



bottom of page