top of page

Poistenie Tesla

Tesla práve zverejnila výsledky za Q1 2023. Hlavnou témou je silný pokles marží z predaja áut. Podľa ich vyjadrení si to budú kompenzovať maržou z iných služieb, vrátane poistenia.


Ako poisťováka už dlhšie pozorujem silný rast ich vlastnej poisťovne. Prináša celkom nový zážitok pre klientov. A asi poriadne ovplyvní trh poistenia áut do budúcnosti.


Majitelia elektromobilov môžu využiť poistenie priamo od Tesla. Zatiaľ iba v niektorých štátoch USA. Prekvapila ma vysoká penetrácia medzi majiteľmi vozidiel Tesla - aktuálne už 17% a rýchlo rastie. Tesla deklarovala cieľ 80%.


Z pohľadu poisťovní a agentov je to trend, ktorý prináša novú konkurenciu. Automobilka takto odstaví konkurenčné poisťovne a úplne vynechá agentov. Trh poistenia áut sa môže takto významne zúžiť s rastúcim podielom elektromobilov, s rastúcou penetráciou poisťovní automobiliek. Uvidíme, aký rozmer to naberie. Či sa pridajú iné značky. A ako sa bude Tesla insurance geograficky rozširovať. V každom prípade, Tesla už vymenovala šéfa poistenia pre Nemecko.


Zaujímavé na tom celom je, že výška poistného sa pravidelne mení na základe tzv. Safety score. Po každej jazde sa aktualizuje hodnota tohto score v závislosti od štýlu jazdy. Auto vďaka senzorom vyhodnocuje prudké brzdenie, rezanie zákrut, prekročenie rýchlosti, jazdu v noci a pod. Po každej jazde dostane vodič na displeji hodnotenie, či si svoje skóre zlepšil/zhoršil. Všetko na základe dát z 8 miliárd kilometrov, ktoré vozidlá Tesla odjazdili. Tesla takto priamo učí vodičov jazdiť bezpečnejšie. A každý mesiac sa poistné mení podľa aktuálneho Safety score.


Poistenie od Tesla je výrazne lacnejšie (cca -50%) ako od bežných poisťovní. Okrem iného preto, lebo nemajú žiadne náklady na marketing a provízie. Poistenie je plne integrované do existujúceho nákupného procesu. Samozrejme, celé je to digital native, v software auta, v mobilnej appke. To poistenie komunikuje presne tak, ako sú zákazníci zvyknutí od iných služieb.


Budem to sledovať ďalej. Z pohľadu hospodárenia ich poisťovne zatiaľ veľa nevieme. Rád sa neskôr pozriem na ich ukazovatele škodovosti. Tiež bude zaujímavé to celé sledovať v kontexte autonómneho riadenia a reakcií konkurencie - automobilovej aj poisťovacej.









bottom of page