top of page

Výpadok Garminu

Jemne analytický pohľad na výpadok Garminu. Vraj ide o útok hackerov a žiadajú 10 miliónov dolárov výkupné. Firma má na účtoch miliardu. Takže zaplatiť by to mohli. Ale so zločincami sa nevyjednáva...


Dnes počas nedeľného behu som trochu uvažoval nad tým výpadkom Garminu. Vraj ich napadli hackeri a požadujú 10 miliónov dolárov ako výkupné. Pozrel som sa na to trochu z finančnej stránky. Zdieľam, čo som zistil v tejto vecičke.


Spoločnosť Garmin má od 24.7. výpadok svojich služieb - pravdepodobne v dôsledku cyber útoku. Útočníci údajne požadujú 10 miliónov dolárov ako výkupné za sprístupnenie systémov.

Aktuálne sú už 4. deň nedostupné ich servery a zákazníci nemôžu využívať ich služby.


Aké majú možnosti?

Ak sa naozaj jedná o ransomware útok, tak môžu buď zaplatiť výkupné alebo obnoviť systémy so zálohy. Neviem to úplne odhadnúť, ale ak už štyri dni nevedia obnoviť zo zálohy, tak prvá možnosť bude asi čoraz aktuálnejšia…


Kedy obnovia prevádzku?

Nikto nevie, spoločnosť nekomunikuje. Vydali len zopár základných Q&A. O termíne spustenia nehovoria nič. Na stredu 29.7. má Garmin naplánované zverejnenie výsledkov za Q2 2020 - asi by nechceli v tom čase ešte byť vypnutí.


Zaplatia hackerom alebo sa im podarí útok odraziť?

Garmin vyzerá byť finančne na tom dobre - nemá žiadne úvery a okolo 2.6 miliardy dolárov v likvidných aktívach, z toho cca 1 miliardu na účtoch. Za prvý kvartál 2020 vykázali čistý zisk 161 miliónov dolárov. Z tohto pohľadu by 10 miliónov výkupné pre hackerov nebola zásadná položka.


Čo ponúknu ako odškodné zákazníkom?

Tak to som zvedavý, aj keď asi nemajú moc čo ponúknuť. Nemajú žiadne prémiové služby alebo niečo podobné. Možno sa spoja s niektorým partnerom a niečo vymyslia. Žeby Strava?


Reakcia akciového trhu?

Zaujímavé bude sledovať vývoj hodnoty akcií - 24.7. v deň útoku klesli akcie cca o 4%. Celková trhová kapitalizácia Garminu je 18 miliárd dolárov. Pokračovanie výpadku by mohlo dosť mrzieť akcionárov, keby kvôli tomu klesala hodnota firmy. Mimochodom, najväčšími akcionármi Garminu sú investičné firmy Vanguard a Blackrock - spolu majú cca 14% akcií Garminu.


Dá sa poistiť proti takému útoku?

Áno, existuje cyber poistenie aj na tento prípad. Po kauze Garmin bude asi o neho zvýšený záujem. Ale aj jeho cena pôjde hore


➡️ Fun fact na záver - v Garmine hľadajú Cyber Security Engineer - nie je zrejmé, či tento inzerát dali pred alebo po výpadku 23.7. ale evidentne idú tým smerom, o ktorom hovoria reči (ransomware).

bottom of page